14 Eki Haşhaş ve Tarihçesi
Haşhaş ve Tarihçesi
Ülkemiz için büyük öneme sahip olan haşhaşın anavatanı ve kültür kaynağı Anadolu’dur. Geleneksel olarak haşhaş tarımının Anadolu’da M.Ö 3000 yılından bu yana yapıldığı birçok kaynakta belirtilmektedir. Zamanla haşhaş tarımı buradan çevredeki bölgelere, daha sonra da kuvvetli bir ihtimalle İslâm tıbbının etkisi ve müslüman tâcirlerin aracılığıyla Hindistan ve Çin’e kadar yayılmıştır. Ülkemizde 1933 yılına kadar haşhaş ekimi, afyon üretimi ve ticareti serbest olarak yapılırken, 1933 yılında Uyuşturucu Maddeler İnhisar İdaresi kurularak kontrollü haşhaş ekimi ve üretimine geçilmiştir.
Haşhaş kelimesi, bitkinin kapsülü sallandığında tohumların çıkardığı sesten kaynaklanan taklidi ile türemiş bir isim olmalıdır. Çivi yazılı Hitit tabletlerinde rastlanan en eski adı ‘haššika’nın da yine aynı sesten türediği düşünülebilir.
Haşhaş (Papaver somniferum), gelincikgiller familyasından Papaver cinsinden bir bitki türüdür. Haşhaş, yazların sıcak geçtiği orta derecede yağış alan yerleri sever. Türkiye’nin Ege ve Orta Anadolu bölgelerinde, başta en çok Afyonkarahisar olmak üzere Denizli, Konya, Uşak ve Burdur illerinde yetiştirilir. Artvin Şavşat Balıklı Köyü yaylasında ise hiçbir uğraş vermeden kendi kendine yetiştiği bilinmektedir.
Haşhaşın Faydaları
• Son yapılan çalışmalar haşhaş tohumu yağlarının içeriğindeki bileşiğin kadınların doğurganlığını arttırdığını kanıtlamıştır.
• Haşhaş tohumunun antienflamatuar özellikleri cilt iltihaplarını azaltır.
• Haşhaş tohumu, sindirimi destekler ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.
• İçeriğindeki C vitamini, sindirim kanalı dokularını sağlıklı tutmak için kolajen üretimine yardımcı olur. Bu da cilt ve saç sağlığını geliştirir.
• Haşhaş tohumunda bulunan antioksidan maddeler kalp sağlığını destekler. B2, B6 vitamini ve linoleik asit kalp rahatsızlığı riskini en aza indirmeye yardımcı olur.
• Zengin bir magnezyum kaynağı olduğu için kasları gevşetir ve uykuya dalmanızı kolaylaştırır. Kronik uykusuzluk durumlarında uyku düzenini yoluna koyar.
• Haşhaş tohumu miktarı dikkatli tüketilmelidir. İçeriğindeki opioid nedeniyle fazla tüketilmesi bağımlılık yapabilir.